Bliv klogere på brændende mund syndrom (BMS)

Brændende mund syndrom er en smertelig tilstand i munden, der nok bedst kan beskrives som følelsen efter at have drukket noget, der har været alt for varmt. Symptomerne på BMS kan nemlig komme til udtryk som brændende eller stikkende, og for nogle kan det føles som om, man konstant oplever at have tør mund, hvor smagssanserne er påvirket. Årsagerne til brændende mund syndrom kan være mange, og der findes ikke et entydigt svar på, hvorfor nogle mennesker oplever denne smertetilstand og andre ikke gør. Ikke desto mindre er det en ubehagelig fornemmelse at have i munden og kan således være med til at forringe livskvaliteten for vedkommende, der oplever smerter i munden. 

Sådan kommer brændende mund syndrom til udtryk 

Som navnet antyder, er symptomerne på BMS lokaliseret i munden og kan starte fra tungespidsen og bevæge sig til bagerst i ganen. Det er dog forskelligt fra person til person, hvor i munden smerterne præcist er lokaliseret. Smerterne vil oftest komme til udtryk som en konstant og generende prikken i munden, men kan også vise sig som symptomer på mundtørhed. Intensiteten af smerterne kan variere i løbet af dagen for den enkelte, men kan for nogle også vise sig at være konstante. 

Hvorfor nogle får BMS og andre ikke gør er vanskeligt at vurdere, og nogle gange kan det skyldes andre sygdomme. Der er dog nogle der mener, det også kan blive fremprovokeret af psykiske tilstande som eksempelvis stress eller lignende. Man bør også overveje, om det kan være kommet som følge af hormonelle forstyrrelser som eksempelvis de forstyrrelser, som kvinder oplever i overgangsalderen.

Hvad kan man gøre for at behandle brændende mund syndrom?

Oplever man at have en generende og smertefuld fornemmelse i munden, der ikke umiddelbart kan forklares med en bagvedliggende årsag, er det vigtigt, at man søger den rette hjælp. Mange gange kan osteopatisk behandling have en lindrende effekt for brændende mund syndrom, idet der her undersøges de bagvedliggende årsager til BMS. På denne måde kan man ved hjælp af en osteopatisk behandling, der nu er tilgængelig på landsplan, altså få behandlet sin brændende mund syndrom på baggrund af de bagvedliggende årsager.   

Hvad kan jeg selv gøre for at lindre mine symptomer på BMS?

Oplever man symptomer på brændende mund syndrom er der en række ting, du selv kan gøre for at lindre disse symptomer afhængig af, hvad du selv mener kunne være den bagvedliggende årsag. Mange oplever eksempelvis, at det er hjælpsomt at skære ned på stærkt og krydret mad og sørge for at drikke rigeligt med vand, der kan være med til at neutralisere den brændende fornemmelse i munden. Andre kan have gavn af at undgå alkohol og tobak for at lindre smerterne, mens det for andre kan være gavnligt at reducere eventuel stress i hverdagen ved eksempelvis at skære ned på arbejdsopgaver, dyrke afslappende motion eller noget helt tredje. 

Det er dog under alle omstændigheder vigtigt, at du selv er opmærksom på, hvilke elementer i din hverdag der kan spille en rolle i, at du oplever symptomer på brændende mund syndrom.