Kend din vin – sådan finder du den rette Shiraz

Kendere du det? Du kommer hjem efter en lang dag på arbejde, åbner en flaske vin, skænker dig selv et glas og nyder de lækre dråber, der rammer din tunge? Det får varmen til at strømme gennem hele din krop, og du føler dig straks mere afslappet?

Et godt gals vin er indbegrebet af selvforkælelse og hverdagsluksus, og derfor er det noget, der bør nydes efter en lang dag på job, til det gode måltid og over en god snak.

For dig handler det blot om at finde frem til den rette drue.

De mange smagsforskelle på Shiraz

Og her er der mange, der finder det interessant at kigge mod Shiraz.

Her er der tale om navnet for druen Syrah. Den er blå og kendetegnet ved at den giver en meget kraftig og intens vin, og derfor er der her er tale om smagsnuancer, der for alvor giver dig en oplevelse med sine mage aromatiske hjørner.

Vin på druen syrah er meget mørk – næsten helt sort i farven. Og selvom den kan synes ens med det blotte øje fra vin til vin, så er der faktisk meget stor forskel på smagen alt efter, hvilket klima druerne er dyrket i.

Forskellen på Shiraz og Syrah

Druen i Australien og Sydafrika er den, der kaldes for Shiraz, mens Syrah findes i Europa. Og mens Shiraz vin fra Australien især er kendt for sin meget kraftigere, noget sødere og langt frugtigere smag, så er Shiraz eller Syrah, som vi lige har lært fra for eksempel Rhône noget mere afdæmpet i sin smag.

Du skal derfor finde frem til de toner, der giver dig den største nydelse, og som du finder mest interessant – sammenlign eventuelt de to nuancer for at vurdere, hvad der stemmer bedst overens med dine forventninger til en rigtig god flaske vin.